WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


WIJ REDEN DE NIEUWE RENAULT 1500
(
Onderstaand artikel verscheen integraal in het tijdschrift Autovisie, dd. 22 januari 1965)

De lang verwachte en reeds veelbesproken nieuwe Renault 1500 is uiteindelijk uit een waas van geheimzinnigheid voor het voetlicht getreden. Nadat Renault tot tweemaal toe nietszeggende foto’s van voor- en achterzijde van de wagen had verspreid, konden persvertegenwoordigers uit alle Europese landen dezer dagen officieel met de nieuwe wagen kennismaken in het vakantieoord Juan les Pins.

Renault “16” luidt de officiële benaming van deze jongste telg van de Franse Regie Nationale, waarbij de “”16” geen indicatie betekent voor e cilinderinhoud, doch eerder verband houdt met de in Frankrijk zo belangrijke fiscale paardekrachten.
Na de R 4 en de R 8 thans dus de nieuwe R 16, een anderhalveliter-wagen, die bij Renault het  - reeds zo lang – bestaande gat zal moeten gaan opvullen, dat ontstaan is na de verdwijning van de Renault Fregate. Hoewel de fabriek door haar fusie met American Motors weliswaar als grotere wagen de Renaul Rambler op de markt bracht, ontbrak het toch reeds lang aan een echte middenklassenwagen, een klasse die meer en meer de aandacht van het publiek trekt.

Hoewel boze tongen beweren, dat Renault in feite al een paar jaar te laat is met het uitbrengen van deze wagen, vooral gezien in het licht van de dalende verkoop in de afgelopen anderhalf jaar, geloven wij toch dat men er zeer verstandig aan heeft gedaan met de introductie te wachten totdat deze geheel vernieuwde auto volledig productierijp zou zijn. Het is volkomen begrijpelijk dat Renault een politiek van “grote voorzichtigheid” voert na het debacle van de Fregate. Velen van onze lezers zullen zich nog herinneren dat deze wagen veel en veel te vroeg werd gelanceerd en het eerste jaar van productie zoveel kinderziekten had, dat de verkoop – ook toen alle verbeteringen eenmaal waren aangebracht – nimmer een succes is geweest.

Alle bevindingen en kritieken van deze eerste groep R 16-rijders zullen terdege worden onderzocht, waarna eventuele verbeteringen alsnog aan de wagen zulle worden aangebracht. Pas eind juli van dit jaar zal de eigenlijke productie op gang komen, tot de fabrieksvakantie in augustus zullen alleen de dealers en de importeurs van een wagen worden voorzien, in september komt de R 16 op de Franse markt en pas tegen het einde van dit jaar kan de wagen op de exportmarkt verwacht worden. Aspirant-kopers in Nederland zullen dus nog even geduld moeten hebben…. maar de zekerheid dan een wagen te kunnen kopen die goeddeels alle kinderziekten te boven is, lijkt ons het wachten alleszins waard. De “les van de Fregate” zal ongetwijfeld z’n vruchten afwerpen.

lees verder