WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


Technisch verfijnde voorwielaandrijving
Los van het comfort en de interieurafwerking vraagt de technische conceptie van de nieuwe R 16 alle aandacht. Daar is in de eerste plaats de 4-cilinder 1470 cc kopklepmotor, geheel van aluminium vervaardigd en zo licht dat men het blok gemakkelijk met een hand kan optillen. Het gewicht van deze motor is van essentieel belang voor de gehele technische karakteristiek van deze wagen. Hoewel de motor voorin geplaatst is, kan men namelijk beter spreken van een “midden-motor”, waarbij het blok zover naar achteren tegen het dashboard geplaatst is dat de versnellingsbak en de daaraan gekoppelde aandrijving van de voorwielen ruimschoots voor de motor konden worden geplaatst. Zoveel ruimte laat deze krachtbron onder de motorkap over dat zelfs het reservewiel nog een plaatsje kon krijgen op de versnellingsbak en achter de radiateur.

Kroonwiel en pignon – ingebouwd in de versnellingsbak – drijven via een homokinetische koppeling en een flexibele (in rubber opgehangen) kruiskoppeling de voorwielen aan. Deze voorwielaandrijving is zonder meer uniek. Nog nimmer hebben wij een wagen gereden waarvan de voorwielaandrijving zo geperfectioneerd was. Noch bij het optrekken, noch in snelle bochten, noch bij het terugschakelen of zelfs bij langzaam stadsverkeer bemerkt men een of andere trilling of beweging in het stuurwiel. Nog sterker, het is voor een insider nauwelijks te geloven dat het hier om een wagen met voorwielaandrijving gaat.

De R 16 stuurt prettig licht, heeft de juiste onderstuureigenschappen die bij een perfecte wegligging thuishoren en is zo handelbaar dat iedere berijder zich vanaf het allereerste moment in een veilige, makkelijk te besturen wagen thuis voelt.
Belangrijkste aspect van deze opmerkelijke voorwielaandrijving is ongetwijfeld het gewicht en de plaats van de motor, waarbij we echter eerlijkheidshalve dienen te vermelden dat wij de R16 wel gereden hebben op een bepaald traject met vier personen, doch niet met het maximaal toelaatbare totaalgewicht van 400 kg. Of het karakter van de voorwielaandrijving door dit laatste veel zal veranderen, menen wij echter niet.
De motor, ietwat merkwaardig door lange waterslangen verbonden aan de geheel voor in geplaatste radiateur, geeft volgens opgave van de fabriek een vermogen van 62,6 (SAE) pk bij 5000 omw./m. Het is in alle opzichten een typische Franse motor, waarbij in de eerste plaats rekening is gehouden met de fiscale problemen en de economie. Zonder enige twijfel zullen de prestaties van deze krachtbron kunnen worden opgevoerd, een zaak waarvoor tovenaar Amedee Gordini in de toekomst zeker zal zorgen. De normale gebruiker zal er echter niet om vragen, aangezien een – door ons gemeten – topsnelheid van 143,4 km per uur ruimschoots voldoende is.

Belangrijker – vooral voor de Fransman – is het brandstofverbruik, dat dankzij een piepkleine carburateuropening rond de 1 op 10 ligt. Zelf verbruikten wij tijdens een gevarieerd snel en langzaam traject 9,5 liter per 100 km, voorwaar een bijzondere eigenschap. Dat de aandachtige rijder een enkele maal het typische gesnuif hoort van een carburateur die heel veel lucht en weinig brandstof te verwerken krijgt, mag – gezien de prestaties – verwaarloosd worden. Dat de nieuwe Renault R 16 overigens geen luie wagen is bewijzen de door ons gemeten acceleratietijden bij een gecorrigeerde snelheidsmeter, die een afwijking van ruim 9% had:
0 – 60 km/u: 6,3 sec.
0 – 80 km/u:10,7 sec.
0 – 100 km/u:16,4 sec.
0 – 120 km/u:26,7 sec.

Dat deze nieuwe anderhalveliter-motor bijzonder veel souplesse vertoont en vooral in de derde versnelling een wijd bereik heeft, bewijzen deze metingen:
1e versnelling: 0 – 48 km/u
2e versnelling: 14 – 76 km/u
3e versnelling: 23 – 115 km/u
4e versnelling: 35 – 143,43 km/u

Rest ons bij deze cijfers te vermelden dat de volledig gesynchroniseerde vierversnellingsbak bijzonder prettig en soepel schakelde (stuurversnelling), daarmee het rijgenot nog eens verhogend.

Het punt wegligging kwam reeds vluchtig ter sprake bij de voorwielaandrijving. Renault eigen, kon het niet anders of ook bij dit nieuwe model is de wegligging boven alle kritiek verheven. Rondom onafhankelijk geveerde wielen door middel van in rubber vervatte torsiestaven en hydrolische telescoop-schokbrekers. Daarnaast zowel voor als achter anti-rol torsiestaven overdwars, zoals bij de R 4. De gehele onderstelconstructie geeft de wagen een maximum aan stabiliteit.

 
lees verder

terug