WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


3
HORIZONTALE KOKERBALKEN IN DE LENGTERICHTING

A) voorzijde:

figuur 3
Open de motorkap en verwijder het reservewiel.
In de draagbalken aan weerszijden van de versnellingsbak is een gat te zien, waardoor de stabilisatiestang steekt. Dit is een prima mogelijkheid om met de slang olie in de balken te krijgen. Zie fig. 2 bij A. Ook onder het voorscherm vindt u een gaatje in deze balk (Ax).

De verticaal op deze balk staande kokers (fig. 3, O) zijn te bereiken ook onder het spatscherm door een klein gaatje in het verlengde van deze koker. (even zoeken dus, zie pijltje p linksboven).


B) Dorpels: (zie fig. 2 bij B)

figuur 4
De dorpels bestaan uit 2 delen, een buitenbalk I, en een binnenbalk II. Zie fig. 4
.

1) De buitenbalk: is bereikbaar door een achterwiel af te nemen en dan direct om het hoekje naar voren te kijken. De slang kan hier gemakkelijk helemaal naar voren gebracht worden. Zie fig. 5 bij de pijl.


figuur 5
2) De binnenbalk; U demonteert de aut. rolgordelhouders van de balk en er ontstaan een paar mooie openingen. Ook kunt u de aluminium sierdorpels eraf schroeven. U boort in de bovenzijde van de binnenbalk een paar kleine gaatjes, brengt de olie in en sluit ze af met een tectyldopje. Na montage van de sierdorpel is hier niets van te zien.


Figuur 6


C) Achterijzde:
Twee zeer belangrijke kokerbalken zijn te zien in fig. 2 bij C (gestippeld). Om die te bereiken moet u onder de wagen zoeken. De plaats van de gaatjes vindt u in fig. 6 bij de letter C. De balken zijn ook van binnenuit te bereiken. Deze plaats wordt verderop bij het onderwerp D (ruimte 4)  aangegeven.


D) Horizontale kokerprofielen in de breedte richting:
In fig. 7 ziet u zes, en in fig. 2 nog één holle ruimte in de breedte van de wagen, ze zijn genummerd van 1 - 7.
RUIMTE l:
waarin zich de verwarming, de ruitenwisser- en ventilatormotor bevinden. Verwijder de motorkap. Maak de bedieningskabel van de luchtinlaatklep los en demonteer de ruitenwissers. Schroef de dekplaat los en neem hem eraf. Behandel deze ruimte en vergeet de dekplaat ook niet. Let op dat de rubber afvoerkanalen niet verstopt zijn. (Water in deze ruimte is vaak oorzaak van een lekkage achter het rechter dashboardkastje.) Smeer ook het ruitenwissermechanisme even, u bent er toch!


figuur 8
RUIMTE 2:
Bestaat uit 2 gedeelten, een linker en een rechter. Hij is achter de schuine plaat achter de pedalen en op de plaats van de passagiersvoeten. Verwijder de vloerbedekking. Twee ronde plaatjes zitten verscholen onder het anti-dreun materiaal op de vloer. De plaats is aangegeven in fig. 8. Ik heb in fig. 2 enige maten aangegeven, zodat het zoeken iets eenvoudiger is.


RUIMTE 3 (zie fig. 2 en 7):
Op deze balk staan de beide voorstoelen. Verwijder deze (elk 4 kruiskopschroeven) en u vindt aan weerzijden op de balk een grote rubber dop. Wip hem eruit en spuit de balk in.

terug

verder